Síndrome postvacacional

Les enfermetats als viatges
4 agost, 2015
Els Polls
21 setembre, 2015
Mostrar tot

Síndrome postvacacional

Que algú es pose de “mala llet” perquè se li acaben les vacacions és un poc més que habitual. A tots ens ha passat o inclús ens passa cada vegada que ens reincorporem al treball o hem de tornar a la nostra “normalitat” laboral. Però, a algunes persones l’efecte se’ls va tant de les mans que arriben a patir canvis que repercutixen, desfavorablement, en la seua qualitat de vida. És el que es coneix com a síndrome post- vacacional. Síndrome per a alguns, malaltia per a altres.

Es produïx perquè la persona fracassa en el seu procés d’adaptació a la volta a la seua activitat rutinària.

A açò pot contribuir unes vacacions esgotadores en què no s’ha descansat prou i la falta de motivació laboral que ja sol estar present abans de les vacacions.

Les persones, habitualment, necessiten una sèrie de condicions per a desenrotllar la seua activitat i organitzar una vida amb un ritme amb el qual es senten a gust i la seua rutina ha de dependre dels seus bioritmes particulars. Durant les vacacions eixe ritme de vida sol patir uns canvis significatius: No es treballa, es descansa més, se sol fer la sesta, es té, generalment, una vida nocturna més activa i es retarden les hores de gitar-se i alçar-se. En resum, es canvien molts dels hàbits, inclús el de les menjars, i com a conseqüència, s’alteren els bioritmes.

La tornada a l’activitat ordinària suposa un canvi brusc per a l’organisme. En el moment de la reincorporació, el nostre organisme ha d’acoblar-se ràpidament i si no ho fa, hi ha una falta de coordinació entre el que la vida exigix i les capacitats que es tenen. Tot açò s’empitjora si hi ha falta de motivació.

El millor que podem fer per a evitar la síndrome és previndre la seua aparició al que poden ajudar estes mesures:

  • Mantindre cert horari permet que se seguisquen d’alguna manera els bioritmes particulars.
  • Tornar progressivament, encara que no siga de forma completa, a la rutina habitual perquè el canvi no siga dramàtic.
  • Evitar una motivació personal excessivament centrada en les vacacions, la qual cosa es pot aconseguir tenint aficions que no vagen unides, només, al període de l’any en què es trobe cada persona i dividint el període vacacional en parts.
  • Procurar no tindre massa treball acumulat a la volta al treball, per al que és convenient establir una planificació adequada, és a dir, un pla que intente afrontar les tasques pendents amb un orde lògic de prioritats.

Si reconeixes tindre símptomes semblants als descrits, consulta’ns, podem ajudar-te a reconéixer la teua malaltia i oferir-te solucions adequades si es presenten problemes lleus d’astènia, ansietat o insomni o de derivar-te al psicòleg o al metge quan la situació ho requerisca.

Consells abans, durant i després de les vacacions:

  • Planifica un lloc de vacacions apte per a tota la família.
  • Han de suposar un període de temps de descans.
  • Practica hàbits de vida saludables (exercici físic) .
  • Mantín un hàbit dietètic sa.
  • Intenta mantindre els mateixos horaris.
  • Al finalitzar les vacacions torna progressivament a la rutina.
  • Intenta mantindre les aficions iniciades durant l’estiu.
  • Quan t’incorpores novament a la teua vida ordinària mantín un orde de prioritats.

 

Esperem que estos consells siguen útils per a tu i recorda que si tens qualsevol dubte, consulta o necessites consell respecte d’això, pots contactar amb nosaltres a través del nostre formulari de contacte o passar-te per la farmàcia, estarem encantats d’ajudar-te.

Comments are closed.