Les picadures d’insectes

El Sol i la pell
12 juny, 2015
Onada de Calor, com combatre-la
26 juny, 2015
El Sol i la pell
12 juny, 2015
Onada de Calor, com combatre-la
26 juny, 2015
Mostrar tot

Les picadures d’insectes

Durant les estacions de primavera i estiu augmenta la incidència de les picadures dels insectes. I això ocorre perquè a més de mantindre’s o, inclús augmentar, les degudes als polls, que hui es donen tot l’any, se sumen les de les abelles i vespes, puces, xinxes, caparres… i altres l’activitat biològica de les quals augmenta amb l’arribada del bon temps, com el mosquit tigre o la mosca negra, que per la seua virulència alarmen la població.

En general, la picadura dels insectes provoca una lesió en la pell, com a conseqüència de la penetració dels seus agullons a través d’ella i a les substàncies que l’insecte injecta, que fan que es desencadenen una sèrie de reaccions, generalment de tipus al·lèrgic, que originen els símptomes. En el moment de la picadura es pot notar, o no, un lleuger dolor que desapareix ràpidament però els efectes que més ens importen són els que es produïxen després. En les persones que no tenen al·lèrgia a l’insecte, les molèsties es limiten a la lleugera lesió en la zona de la picadura, però en els altres individus, la reacció local és més acusada i inclús poden produir-se efectes generalitzats el pronòstic de la qual pot sobrepassar el banal.

Inclús, sense considerar més que aquells casos en què la picadura per si mateixa puga produir pocs efectes, és important saber que, depenent de l’insecte que es tracte, poden aparéixer certes malalties derivades dels bacteris o virus que s’introduïsquen a l’estar presents a “l’aparell injector de l’insecte”.

Per tant, la cadena de reaccions serà:

En la primera etapa pot aparéixer dolor. Este seria màxim als 30 minuts i disminuiria a les 3 o 4 hores. Després apareixerien l’al·lèrgia local i els símptomes generalitzats. La reacció al·lèrgica apareix després de dos picadures, la primera origina la sensibilització, i després de la segona, a vegades molt distant temporalment, es dóna la reacció al·lèrgica. Amb cada picadura subsegüent la reacció sol intensificar-se. Sense considerar les sobreinfeccions, el grau d’esta reacció al·lèrgica determinarà la gravetat del patiment.

En les picadures dels mosquits i de la mosca negra, en la zona lesionada es produïxen unes faves roges que donen molta picor.

En les picadures dels mosquits i de la mosca negra, en la zona lesionada es produïxen unes faves roges que donen molta picor. Cal evitar rascar-se perquè si ho fem, afavorim la penetració de les substàncies que ens haja injectat l’insecte i l’aparició de les infeccions secundàries (dermatosi i /o dermatitis infeccioses… més o menys greus). Las picadures en la part baixa de les cames solen ser més greus perquè són zones que tenen pitjor circulació de la sang que altres zones del cos i per això és més fàcil que es donen lesions més notòries de tipus vesícula, èczema o fins a úlcera.

Cal evitar rasca-rse

 

Prevenció

Per a previndre les picadures s’usen substàncies de caràcter volàtil, ben aplicades directament sobre la pell, generalment en forma d’esprai o loció, bé – la més utilitzada hui és la citronela- per mitjà de dispositius especials -el més corrent és en forma de polsera- o sobre el vestit, que són millor tolerats encara que quelcom menys eficaç. En ambdós casos s’obté un percentatge d’èxits notable en l’intent d’evitar que l’insecte es posa en ella. També es poden evitar picadures cobrint, en la mesura que es puga, les zones de pell exposades per mitjà de la vestimenta, vigilant la pell dels animals domèstics, i la roba de llit.

 

Tractament

El tractament curatiu depén del grau de sensibilitat que el pacient presente a l’al·lergen o a les altres substàncies que l’insecte haja injectat. Els casos compromesos requerixen de l’actuació mèdica. Els primers auxilis útils són:

  • Aplicació de gel o de substàncies refrescants en el lloc de la picadura per a retardar l’absorció del verí i reduir la picor.
  • Retirada de l’agulló, en el cas de les abelles, per a evitar la injecció de tot el verí que porta.
  • Evitar el rascat per a impedir la penetració del verí.
  • Després de la retirada de l’agulló, considerar l’aplicació d’un antisèptic.

Per al tractament farmacològic acudisca als professionals. A continuació vos deixem uns enllaços a documentació molt útil sobre:

Mosca Negra

Mosquit Tigre

Picadures d’insectes i aranyes

1 Comment

  1. […] recordar-te que a aquesta mateixa pàgina web pots trobar més informació sobre les picades dels insectes i sobre el mosquit tigre  i sobre consells per a […]