Les falles i les cremades

L’ull sec
7 març, 2016
De volta amb l’énergia que necessitem
19 abril, 2016
L’ull sec
7 març, 2016
De volta amb l’énergia que necessitem
19 abril, 2016
Mostrar tot

Les falles i les cremades

Estem entrant en l’època de les nostres festes més famoses: estem en temps de falles. I arriben, com sempre, amb els monuments, amb els casals, amb la gastronomia típica, amb els fallers i les falleres que “llueixen palmito”… En fi, amb totes les sensacions que provoquen aquestes festes que són tan populars i que atrauen tanta gent de fora. Una vegada més, els nostres visitants quedaran meravellats i commoguts amb les seues manifestacions més característiques: amb la llum, amb la flama, amb la fragor desmesurada de la festa. Amb la llum mediterrània, amb les flames de la “cremà”, amb el so de les bandes de música o de les xarangues que acompanyen les desfilades de les comissions, amb el soroll de la pólvora de les mascletades i dels castells i el de les “despertaes” i el d’una infinitat d’objectes pirotècnics que esclaten ací i allà moltes vegades sense control. I és aquest últim punt el que, alguna vegada, degut a qui en fa un ús imprudent, posa un pèl de sabor agre en la joia popular. Per això hui, després de desijar-te bones falles, volem presentar-te una barreja de mesures, tretes d’ací i d’allà, per a intentar que disminuesquen els accidents pirotècnics, igual en trobes alguna que et siga profitosa:

Sobre la pirotècnia:

 • No permetes que la manipulen els més petits.
 • Vigila la potència que tinga la que puguen manipular els menors d’edat. La més forta és preferible que estiga en mans  d’adults que porten una protecció adequada als ulls i que vagen amb roba no inflamable.
 • No la deixes al sol o pròxima a fonts de calor. Ha de mantenir-se en terra; mai en les mans ni dins de botelles o llandes.
 • Ha de manejar-se en llocs oberts, lluny d’edificis.
 • No la guardes en les butxaques ni la tires encesa en contenidors de metall o vidre.
 • No la llances contra les persones ni contra murs, caixes de llum, vehicles o materials inflamables.
 • Els trons poden arribar a provocar la mort de les cèl·lules sensorials que es troben en les oïdes i que no es regeneren. Pot caldre  protegir les teues oïdes, i més les dels xiquets col·locant taps del tipus que s’usen per a anar a la piscina. Pensa també que la qualitat auditiva dels animals domèstics és moltíssim més sensible que la nostra.
 • Recorda que els artefactes de pirotècnia poden causar incendis, bé en el lloc on cauen o a distància. Evita encendre’ls si les metxes són curtes (un centímetre o menys), perquè, qui els encén pot no tenir el temps necessari per allunyar-se’n prou. No exposes mai cap part del teu cos directament quan encengues la metxa, no n’encengues més d’un alhora i retrocedeix a una distància segura immediatament després.
 • Quan un producte no explota no el manipules, encara que la metxa semble apagada.
 • No tractes mai de tornar a encendre o d’arreplegar focs d’artifici que no s’hagen consumit per complet. Després, quan es puga, cal abocar-los en un contenidor amb aigua, per rebutjar-los i prevenir que s’incendie allò en què puguen entre amb contacte.
 • Les explosions poden destrossar els teixits orgànics. Els petards poderosos arriben a destruir els dits de les mans i els focs artificials a generar cremades greus en la pell.  Els ulls, els braços i  les mans són els òrgans més afectats  tant per la calor, com pel foc, les espurnes o l’explosió. També es poden danyar els òrgans genitals si els petards en les butxaques dels pantalons exploten a causa de la calor corporal.
 • En algunes oportunitats, segons les ferides produïdes, pot haver-hi risc per a la vida.

Consells i advertiments

En un pròxim artícle parlarem de les cremades però fins aleshores aplica aquests consells si te les trobes:

 • Qualsevol cremada més gran que la grandària del palmell d’una mà d’un adult ha d’atendre’s per un metge. També les hi deu tractar si són profundes.
 • No uses gel per a refredar les cremades. Fer-ho podria provocar més dany  en el teixit afectat. No apliques pomades, pasta de dents o bàlsams perquè se segellen amb la calor
 • Consulta si la víctima és al·lèrgica a algun medicament abans d’administrar-li qualsevol remedi, per exemple un analgèsic.
 • Vés amb compte de no rebentar les butllofes causades per les cremades, no s’ha de fer llevat que estiguen infectades.

I res més, la Farmàcia Lavernia et desitja Bones Falles!

Comments are closed.