Els piercings
21 octubre, 2015
Objectius de l’alimentació i la nutrició
17 novembre, 2015
Mostrar tot

Malalties i dieta

AA023148

Reprenem el tema de la influència de l’alimentació dolenta i de les conseqüències que s’en deriven per a la nostra salut amb el propòsit de convèncer, els qui ens estiga llegint, de la importància que té mantenir una alimentació equilibrada i no fer ús, almenys de forma continuada, d’aquells aliments l’abús dels quals puga perjudicar la salut. Encara que, en el que hem vist fins ara, ja s’han fet patents les relacions nutients-salut, afegirem unes poques més.

Osteoporosi, Calci i vitamina D

És una malaltia caracteritzada per un augment en la fragilitat dels ossos que ocasiona una major probabilitat que es fracturen. Està molt estesa i infradiagnosticada i no sol provocar símptomes fins que es produeix el dany. Es dóna sobretot en dones a partir de la menopausa perquè al disminuir la producció de les hormones femenines, els seus efectes protectors sobre l’os cauen. Hi ha d’altres causes d’osteoporosis a qualsevol edat, però les relacionades amb l’alimentació són la intolerància al gluten,  la deficiència de calci i de vitamina D per malnutrició,o a causa l’alcohol,  i no relacionats amb ella com la diabetis tipus I i la vida sedentària. La pràctica d’ exercici físic abans i després de la menopausa afavoreix el manteniment ossi. Es podria pensar que es pot combatre amb la presa de suplements de Calci i vitamina D o d’aliments que en porten, com la llet, però aquest fet és, cada vegada, més controvertit i els últims estudis posen en dubte la utilitat d’aquesta pràctica.

 

Gota y carn

És la conseqüència final de l’excés d’àcid úric en sang. A banda de les raons extraalimentàries, pot estar produït per consumir en excés carns roges, begudes ensucrades i alcohol.

 

Càries i sucre

En el desenrotllament de la càries hi han molts factors que influeixen: mala neteja, falta de fluor en l’aigua de beguda, però també prendre dolços freqüentment i més si es fa fora de les menjades.

 

Malalties del ronyó i excés de proteïnes

Un ús excessiu d’aliments rics en proteïnes pot originar danyar el ronyó en sobrecarregar-se el seu funcionament. Aquesta situació es donava difícilment fins l’aparició de suplements dietètics, amb alts percentatges de proteïnes, utilitzats per a millorar l’esforç durant la pràctica esportiva. No està de sobres recomanar prudència en la pressa dels suplements i en el seguiment dels consells de certa gent.

Falta de vitamines i minerals

És més fàcil que falten aquests nutrients en cas d’ alimentació insuficient. Generalment, es solen presentar carències de moltes alhora. En alguns casos pot deure’s a l’alimentació desequilibrada. La falta de vitamines origina problemes de salut diversos que van des de la deficiència en la visió per la falta de Vitamina A a la predisposició a patir infeccions per la falta d’altres. També la falta de minerals pot donar problemes. Les més correntes són el dèficit de ferro que arribaria a donar anèmia i el de iode, goll.

Resum

A la vista dels exemples que hem vist, queda ben manifest que els nutrients poden tenir un efecte protector o afavoridor de la possibilitat d’adquirir una malaltia. Presentem, a continuació, una taula resum amb les relacions posades de manifest en el text de l’anterior tema i de l’actual.

Les rel·lacions es representen en dos colors: el verd, significa que l’efecte és protector, i el roig afavoridor, enfront de la posibilitat de contraure les malalties de què es tracte. Els quadres signifiquen que la relació és evident; els interrogants, probable, i els arteriscs que l’efecte es manifesta en cas d’un consum molt excessiu.

taula_val

Conclusió:

Es pot concloure, després del que hem vist, que cal adaptar, la nostra dieta, de manera que primen aquells aliments els nutrients dels quals, promoguen el manteniment de la salut i reduir aquells que puguen fomentar l’adquisició de malalties relacionades amb l’alimentació. Encara que la nutrició és una disciplina controvertida i sotmesa a múltiples canvis, té alguns conceptes àmpliament demostrats. Un d’ells, és la bondat de la dieta mediterrània, com tenim ocasió de comprovar, a cada poc, per tant què ens ho estan repetint els mitjans de comunicació i que sembla, que per culpa de pressions interessades, i per modes, va perdent-se. Si és el nostre cas, devem fer l’esforç de recuperar-la.

Característiques saludables de la dieta mediterrània:

  • Consum elevat d’hidrats de carboni procedents del midó (cereals), i baixes en sucre.
  • Consum elevats de llegums, verdures, fruites i fruits secs.
  • Baix consum d’àcids grassos saturats i trans (greixos d’origen animal, com les carns roges y la mantega,), i ús d’oli d’oliva en compte de la mantega per a fregir.
  • Consum moderat de carn, amb prevalença de carns blanques, més lleugeres i menys grasses.
  • Alt consum de peix.

Aquestes característiques fan que hi haja un alt consum de fibra, procedent de les fruites i les verdures, i dels cereals quan són integrals que pareix ser gran part de l’efecte protector d’aquests enfront del càncer colorectal, i que, la majoría de la grassa que es consumisca, ho siga en forma d’àcids grassos no saturats, provinents de l’oli d’oliva, del peix i dels fruits secs.

A més, la dieta mediterrània ve acompanyada dels següents  bons costums culturals:

  • Menjar compartit amb família i amics
  • Plats saborosos i atractius visualment, elaborats sense presses
  • Forma de menjar relaxada
  • És freqüent descansar i fins dormir després del menjar, la qual cosa facilita una millor digestió

En la farmàcia podem ajudar-te a adoptar uns bons costums alimentaris. Si és del teu interés, vine i informa’t

Per últim també ha quedat patent la importància de no portar una vida sedentària. I com això ja s’escapa de la nostra activitat professional, us deixem, per si voleu pegar-li una ullada, un enllaç amb una guia que fou publicada pel Ministeri de Sanitat  i que incideix en la necessitat de fer exercici físic.
En el pròxim article reprendrem el tema dels nutrients i veurem quins són els objectius de la nutrició.

Nota: Acabat aquest article, apareix l’informe de l’OMS, que parla sobre la relació entre càncer, aliments processats i carns roges, fet després de revisar una gran quantitat de treballs científics. Les conclusions obtingudes estan en línia amb el text del nostre article anterior i amb el que apareix en la taula que tens més amunt.

Comments are closed.