En resum, les conseqüències adverses dels rajos solars inclouen cremades, taques, al·lèrgies, envelliment que dóna lloc a arrugues… i fins a càncer de pell, una patologia greu cada vegada més freqüent. Una característica a tindre en compte és que la pell té memòria el que significa que els efectes perjudicials dels rajos solars, que pareix que s’hagen superat o que no s’hagen notat, poden, amb el temps, presentar-se en forma de noves lesions esta vegada degeneratives.
Es comporten totes les pells igual davant del sol?
No cal ser un expert per a observar que no. Com més pàl·lida siga la pell de partida més intensament es noten els efectes dels rajos solars. Així s’observa que la pell negra no es crema mai mentres que com més blanca siga tolera el sol amb més dificultat. La mesura de la tolerància al sol s’establix d’acord amb la capacitat de produir melanina i per tant de bronzejar-se (pigmentar-se). Esta mesura es coneix com a Fototip cutani i determina la protecció solar que ha d’utilitzar cada u. Estos són els fototips cutanis i el tipus de protecció adequada per a cada un d’ells:
Fototip I: És el dels individus propensos a cremar-se intensament que pràcticament no es pigmenten mai i que descamen amb facilitat. Són persones de pell molt clara, ulls blaus i amb pigues. Habitualment la seua pell és molt blanca. En l’exposició al sol necessiten ultra protecció solar.
Fototip II: Es dóna en els que es cremen fàcil i intensament, es pigmenten lleugerament i descamen de forma notòria. Solen ser individus de pell clara, pèl ros o pèl-roig, ulls blaus i pigues. La seua pell és blanca. Necessiten ultra màxima protecció per a prendre el sol.
Fototip III: És el dels què es cremen amb moderació i es pigmenten. La seua pell és blanca. Necessiten protecció màxima extra.
Fototip IV: Es dóna en persones que es cremen moderada o mínimament, es pigmenten amb prou facilitat i de forma ràpida al posar-se al sol. Són persones de pell blanca o lleugerament marró, pèl i ulls foscos. Són les races mediterrànies, mongòliques i orientals. Es protegixen del sol amb protecció extra moderada.
Fototip V: Es caracteritza per presentar-se en aquells individus que es cremen rares vegades i que es pigmenten molt. La seua pigmentació és immediata. Són individus de pells de color marró que necessiten d’una protecció moderada mínima.
Fototipo VI: És el dels individus que no es cremen mai. És el de la raça negra. Necessiten d’una protecció mínima.
De tot açò es conclou que qualsevol pell, inclús la negra ha d’utilitzar protector solar.
Com sé quin protector solar he d’utilitzar?
El protector solar té un número, l’índex de protecció solar, que ens informa sobre el grau de protecció que brinda a la nostra pell. Com més blanca siga una pell, major índex de protecció solar es necessita. Eixe número, que ve marcat en l’envàs, està precedit d’unes sigles: FP, IP o SPF, el número és més alt quant major siga la protecció que oferixen. La indústria cosmètica utilitza diferents mètodes (Americà, Australià, Colipa) per a determinar-ho i els índexs que obtenen no són comparables entre si. En el nostre àmbit s’usa majoritàriament el mètode Colipa o Europeu encara que no és obligatori. El mètode COLIPA classifica els productes en estos tipus o categories:
[table id=2 /]
Al parlar dels fototips presentem quin era el FPS convenient a cada tipus de pell, però hi ha una altra forma de calcular-ho que veurem a continuació: