Al·lèrgia primaveral- Rinitis al·lèrgiques

%%TITLE%%
1 gener, 2010
Les Varius
22 abril, 2015
%%TITLE%%
1 gener, 2010
Les Varius
22 abril, 2015
Mostrar tot

Al·lèrgia primaveral- Rinitis al·lèrgiques

En l’article sobre l’astènia primaveral, indicàvem que una de les patologies més prevalents de la temporada primaveral és l’al·lèrgia.

Hi ha dades que indiquen que a Espanya hi ha quasi 15 milions de persones que patixen algun tipus d’al·lèrgia.

Es considera al·lèrgia la reacció exagerada del sistema de defensa de l’organisme d’una persona enfront d’una substància que li és estranya i que per a altres és innòcua.

Hi ha diversos tipus d’al·lèrgia i a més esta patologia sol estar emparentada amb altres afeccions que poden aparéixer concomitant o conseqüentment.

Dins de les al·lèrgies anem a centrar-nos, en este article, en les al·lèrgies primaverals. La conseqüència més freqüent de les mateixes és la rinitis.Els símptomes de les rinitis al·lèrgiques són molt pareguts als d’altres trastorns i poden confondre’s amb refredats o sinusitis.

Normalment es presenta picor nasal, secreció nasal, esternuts i conjuntivitis.

La rinitis al·lèrgica, és una malaltia lleu en la majoria dels casos però, en algunes persones, poden haver-hi molèsties més importants: interferències en el son o en les activitats diàries: esport, oci o laborals o presentar-se símptomes amb gran intensitat . En este cas es considera ja una malaltia moderada o greu. A més com apuntàvem abans pot associar-se a altres problemes mèdics com a èczemes i sobretot asma. En casos molt rars l’al·lèrgia pot produir un xoc a la persona afectada.

La rinitis es produïx quan després de posar-se en contacte la substància que ho produïx a la qual cridarem al·lergen, a la primavera generalment és pol·len, l’organisme reacciona produint unes substàncies que es criden anticossos. Estos anticossos es fixen en les parets del nas i a vegades en altres òrgans: pulmons, pell, etc. En el següent contacte, a l’arribar l’al·lergen a l’òrgan on estan els anticossos, estos provoquen l’alliberament d’unes substàncies entre les que es troba la histamina que causa els símptomes.

Les al·lèrgies moltes vegades s’hereten. La contaminació del medi ambient inclòs el fum del tabac també poden contribuir al seu desenrotllament.

Encara que la majoria de les rinitis al·lèrgiques cursen a la primavera, perquè és quan nombre més gran de plantes alliberen pol·len pot haver-hi rinitis en altres estacions depenent de la planta a què unisc siga sensible.

També hi ha gent que té al·lèrgia a determinades llavors. Com el clima, sobretot temperatura i el règim de pluges influïx en el cicle de les plantes i inclús en la presència en determinats llocs, este té una influència extraordinària en l’aparició de les al·lèrgies.

Per a alleujar les al·lèrgies cal intentar evitar el contacte amb els al·lèrgens desencadenants Unes mesures fàcils que poden prendre’s són: mantindre les portes i finestres tancades durant el període en què apareix la substància que ens afecta, netejar els filtres d’aire condicionat perquè solen acumular-se en ells, tindre la roba exposada al medi ambient el menor temps possible (no tendir o assecar la roba a l’aire lliure) . Canviar-se de roba quan s’arriba a casa. Protegir els ulls del contacte amb el pol·len i llavar-se les mans, nas i ulls de forma habitual.

A més d’estes mesures “higièniques” hi ha certs medicaments de caràcter prou segur que poden alleujar els símptomes.

Hi ha un altre tractament depenent dels al·lèrgens que poden curar la malaltia, encara que no sempre, que és la vacunació. Prèviament s’ha de realitzar una sèrie de proves que permeten identificar quin és el o els agents que ens perjudiquen i després davall estricte control mèdic posar en contacte l’organisme afectat amb l’al·lergen en quantitats creixents per a aconseguir que este ho tolere.

Recorda que el tractament que es dóna a un pacient no té perquè ser apropiat per a un altre.

Consulta amb els professionals.

Comments are closed.